.

Berøring
I sorggrupperne er der gensidig berøring børnene imellem gennem øvelser og lege. At være i god kontakt med kroppen kan hjælpe barnet, når det skal forstå sig selv i den forandrede kontekst med sorg og savn. Et solidt fundament i kroppen understøtter en åbning i sindet.

Kropslige udtryk er forbundet med omsorg og evnen til at give og modtage. Det er vigtige processer for alle børn, men i særlig grad også for børn i sorg. Desuden giver fokus på kroppen mulighed for også at arbejde med fysiske symptomer på sorg. Børn oplever i særlig grad livet gennem kroppen, derfor indgår massage som en del af sorgarbejdet.

Ved massage og berøring udskilles anti stress-hormonet oxytocin, som får barnet til at føle sig tryggere og bedre tilpas, samtidig med at det fremkalder en følelse af tillid og kontakt og sænker indholdet af stresshormonet kortisol. Nærhed, afslapning og taktilstimulering kan fylde energireserverne op. De børn, der oplever taktilstimulering i form af massage eller anden berøring, har nemmere ved at håndtere svære følelser som sorg og savn.

Sygdom og død har med kroppen at gøre, og da børn er meget konkretforstående har de ikke blot brug for at tale og forstå men også at mærke. Kroppen er som en nøgle, der kan åbne for livsglæde, kreativitet og empati.